Leírás és Paraméterek
A repce méz magas szőlőcukor tartamú, ezért nagyon hamar kristályosodik. Folyékony állapotban sárgásbarna színű, viszont mire kikristályosodik világos, tört fehér, fehér színűre változik. A repce nagyon elterjedt mezőgazdasági növény, leginkább olaja miatt termesztik, de a méze is igen értékes. Állaga jócskán elüt a hagyományos társaitól. Bár frissen folyékony, sárgás vagy krémszínű, nagyon hamar elkezd kristályosodó, és állaga is krémszerűvé válik. Olyannyira, hogy szokás krémméznek is nevezni. Problémát jelent ez? Nem, sőt épp ellenkezőleg. A krémesedés oka, hogy ez a méz nagyon sok szőlőcukrot tartalmaz (a mézek közül az egyik legtöbbet, felülmúlja az Akácmézet is), és ez a cukorfajta bizony kristályosodik. Viszont nem olyan savas mint a többi fajta méz. A Repce méz néphagyományok szerinti közismert jótékony hatásai: A repce mézet lúgosító hatása miatt bátran fogyaszthatják érzékeny gyomrúak, sőt gyomorsavtúltengés esetén kifejezetten ajánlott méz fajta. Fertőtlenítő szerként is ismeretes, de vérszegénység ellen is ajánlott fogyasztása. Jó tudni, hogy a candida diétába is beilleszthető.
Megyék | Hajdú-Bihar |